Opleidingen

 

Bij de Ensaid kunnen opleidingen worden gevolgd met betrekking tot het tekenen van patronen en het ontwerpen van kleding. Twee keer per jaar bestaat er de mogelijkheid om het examen af te leggen in Den Bosch. Modevakschool Jolien is één van de gediplomeerde vakscholen in Zeeland. 

De volgende opleidingen zijn te volgen bij de Ensaid:

Modinette: Het tekenen van basispatronen om zelf eenvoudige dames-, kinder- en vrijetijdskleding te maken. Hierbij kun je denken aan rokken, zakken, halsjes, ritssluitingen en borduursteken.

Costumière: Uitbreiding van de stof van modinette. Dit zijn het tailleren en figuurnaden maken voor een kimono en het begin van asymmetrische modellen. Daarnaast ook het maken van een jurk, blouse, paslijfje met figuuraanpassingen, lint- en viltapplicatie, kraaltjes en Duits borduren.

Tailleuse: Dit zijn rok- en broekmodellen en plooirokken. Hierbij ga je aan de slag met de raglanmouw en de toepassing van coupenaden. Een pantalon, gevoerde blazer/jas/jack, Oosters- en Arabisch borduren, blinde sluiting en polosluiting vallen hieronder.

 

Coupeuse: Mantelpakjes, mantels, gedrapeerde en asymmetrische modellen leer je maken. Daarnaast ga je aan de slag met mouwen, halsafwerkingen en kragen. Voorbeelden van kledingstukken zijn een mantel, een asymmetrisch kleding, moeilijke mouwen en kragen en Venetiaans en Zwitsers borduren.

Coupeuse-leidster: Het maken van herenkleding en gelegenheidskleding voor dames. Hierbij kun je denken aan een herencolbert, mantelpak, Engels en Frans borduren, moeilijke kragen en open naaiwerk.

Handwerkontwerpster: De basis van een groot aantal handwerktechnieken, macramé, kantklossen en patchwork.

Modiste: Het maken van allerlei accessoires zoals hoeden, sieraden en corsages.

Lerares-Coupeuse: Het uitwerken van zeer moeilijke modellen en in het bijzonder aandacht voor het lesgeven. Hierbij ga je aan de slag met het maken van een mantelpak, een herenkledingstuk en enkele moeilijke modellen op halve schaal.